KAYA HİTALOĞLU KİMDİR?
1- Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1977 Yılında Ordu’nun Merkez İlçesinde doğdum. 2000 yılında Wing Chun ile tanıştım ve ilk profesyonel eğitimleri almaya başladım. 2003 yılında yardımcı eğitmen olarak devam ettirdiğim Wing Chun yolculuğunda, bugün profesyonel eğitmenlik yaparak devam ettirmekteyim. Wing Chun sporunu felsefe bakışı ile harmanlayıp öğrencilerime aktarmaya çalışıyorum. Bu yoldaki tecrübelerimi Wing Chun Akademi Eğitim Merkezimde kişisel eğitim ve antrenman aktiviteleri ile aktarmaktayım.
2- Firmanız hakkında daha detaylı bilgi verebilir misini?
Wing Chun Akademi kişisel gelişime önem verdiğimiz bir atölyedir. Beden ve zihnin uyum içeresinde çalışmasını sağlayacak çalışmalar yapmaktayız. Bireysel ve şirketler için tasarladığımız eğitimlerimiz mevcuttur.
3- Firmanızın asıl hedefleri nelerdir?
Biz burada insanlara bir şeyleri nasıl yapacaklarını öğretmekle ilgileniyoruz, başkalarının yaptığı şeylerin hesabını yapmakla değil. Bilinç dış etkilerden etkilenmeden devam etmesi öğretilmelidir. Bunun en önemli yolu farkındalık çalışmalarıdır. Farkındalık eğitimi öncelikle bedende sonra zihinde devam eder. Vücut dili ve vücudun duruşu birçok duygu durumunu tetiklediğini bilimsel çalışmalarla görmekteyiz. Kişilerin dikkatini ana çekmek birincil amacımız olmuştur. Böylece kişi karşılaştığı zorlukları vücut duruşu ile güç kullanmadan kolayca üstesinden gelebileceğini zamanla anlamaya başlayacaktır. Vücut eğitimleri ile birlikte farkındalığın ikinci unsuru olan bilinç hakkında koçluk eğitimi de verilir. Fiziksel ve zihinsel savunma becerilerin hayata uyarlanması ile kişinin yolculuğuna yardımcı olunması esas amacımız olmuştur.
Şirket eğitimlerinde ise öncelikli olan konular farklıdır. Takım çalışmasının önemini vurgulama, birimler arası iletişimi geliştirme, liderlik, motivasyonun ve odaklanmanın arttırılması burada üzerinde durduğumuz temel başlıklardır. Liderlik geleneksel okul yöntemleriyle değil ruha hitaben öğretilebilecek bir şeydir. Ast üst ilişkilerinde dengeyi kurabilmek buradaki kilit noktalardan birini oluşturur. Şirket içindeki iletişimin kişisel algılanmasından çıkan çatışmalar yerine şirkette yaşanan bir olayı tarafsızca yaklaşmalarını sağlayan farkındalıkların kazandırılması amaçlanmaktadır.
4- Neden bu işi seçtiniz?
Wing Chun, kişisel gelişim, modern hayatın endişe ve sıkıntılarını zamanlarında, sağlıklı bir birey olarak konforlu yaşamı devam ettirebilme kabiliyetlerimin gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Bu işi ben seçmedim hoca olmak gibi bir düşünce ile yola çıkmadım. Hobi olarak yaptığım spor sonrasında kendiliğinden eğitmenlik olarak karşıma çıktı. Savaş sanatlarının hayatıma kazandırdıklarını paylaşma isteğim bu yolculuktaki temel arzularımdan biridir.
5- Müşterilerinizden gelen talepler en çok hangi yönde?
Öğrencilerim veya danışanlarımdan en çok karşılaştığım soru stres ve korkuya olan bağımlılıklarından nasıl kurtulacakları ile ilgili sorulardır.
Vücut dilinin hayatımızdaki etkisini fark edemiyoruz. Ego ile olan sorunlarının üstüne gitmekten korkuyoruz. İnançlarımızın üzerinden değerlendirmek yerine farklı bir bakış açısını algılamayı hedefliyoruz.
6- Bu işin zorlukları nelerdir?
Wing Chun Antrenörü olmak aynı zamanda öğrencinizin gelişim yolculuğunda ona iyi bir arkadaş, sırdaş ve koç olmaktır. Durum böyle olunca sorunlarına ortak olup çözüm yollarını beraber bulmak gerekmektedir. Danışanlarımın ve öğrencilerimin farkındalıkları güçlendikçe değişim ve yenilenme endişeleri benim zorlandığım konulardır.
7- Bu işin keyifli yanları nelerdir?
Keyiften ziyade danışan veya öğrencinin hayatının olumlu yönde gelişmesi ve bu gelişimi hayatlarında uygulamaları beni mutlu ediyor. Kendimi doğru iş yaptığıma inandırıp azim katıyor.
8- Ne zamandır bu işle uğraşıyorsunuz?
18 senedir bu işle uğraşmaktayım. Sadece savaş sanatları değil aynı zamanda kişisel gelişim eğitimleri ve iç sakinliği görebilmek üzere meditasyon ve nefes eğitimleri çalışmaları da yapmaktayım.
9- Sizin en güçlü yönleriniz nelerdir?
İnsanların kendilerini övmek gibi bir yanları vardır. Fakat ben kendimi yeterli bulmakla değil, hala öğrenci olduğumu hatırlamak ve öğrencilerime bunu aktarmaktan keyif alırım. Gelişime önem veren yapımın olması beni güçlü kılıyor. Çünkü eğitim asla bitmez.
10- İşinizle karşılaştığınız en büyük problem neydi ve bunla nasıl başa çıktınız?
Arayışta olan öğrencilerle temas ettim ve kişilerin değişime ve yenilenmeye olan korkuları beni çok endişelendirmiştir. Böyle bir öğrencim olmuştu. Farkındalık kazandıkça korkuları arttı ve değişime direnç gösterdi. Hemen kendisini farklı alanlardaki eğitimlere alıp sakinliği ve stresle baş edebilmeyi öğrettim. Sorunu bu şekilde çözdüm.
11- Sizce başarı nedir?
Başarının tanımı kişilere göre değişir. Benimde bu konudaki fikrim, İşimi en doğru ve dürüst şekilde yapmak benim en büyük başarı tanımımdır.
12- Bugüne kadar ki en büyük başarınız neydi?
Yetiştirdiğim öğrencilerimin hayattaki başarıları ve aileleriyle uyum sorunu yaşamamalarıdır. Aynı ortam ve işte çalışmaları, çatışmaları yönetmeleri ve sağlıklı ilişkiler kurmaları benim başarı olarak tanımladığım bir fikirdir.
13- Sizi en çok ne motive eder?
Öğrencilerim veya danışanlarımın bana koşulsuz güvenmeleri beni motive eden etkenlerdendir.
14- İnsanlar neden savunma eğitimi almalıdır?
İnsanların hayatta karşılaşabileceği sorunlar, hem psikolojik hem de fiziksel tehditler bulunmakta. Bu durumlarda neler yapabileceklerini biliyor olmaları onların zarar görmemesini sağlar. Aynı zamanda çalışmalarda kazanılan özgüven ve mücadele yeteneği onlara girişimcilik ve gelişim konularında yardımcı olmaktadır. Karar alabilme ve inisiyatif kullanma becerileri otomatik olarak hayatlarına dahil olur.
15- Son olarak sizleri izleyenlere söylemek istedikleriniz nelerdir?
Vücut diliniz neyse siz osunuz.
Birçok farkındalık ve savaş sanatları eğitimleri bulunmakta. İnsanoğlu güvenliğe çok önem verir. Âmâ bilinmelidir ki önce kendimizi savunmayı sonrada sevdiklerimizi korumayı bilmemiz gerekir. Farkındalık vücutla başlar ve zihin bu şekilde kaydeder. Bu durum da herkesi hareket etmeye davet ediyorum. Bir Çin Atasözü derki ‘En iyi blok hareket etmektir.
Farkındalık vücutla başlar.